ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

  • RootNode

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 40_アジア・アフリカ言語文化研究所
  2. アジア・アフリカ言語文化研究 別冊
  3. No.5

インド北東部の北シッキムにおける乳加工体系

https://doi.org/10.15026/0002000754
https://doi.org/10.15026/0002000754
bcec0b87-1a79-4817-bbb8-de0f0385866c
None
プレビュー
名前 / ファイル ライセンス アクション
jaas-supp005005.pdf jaas-supp005005.pdf (8.4 MB)
license.icon
Item type 東京外国語大学学術成果論文(1)
公開日 2025-03-31
タイトル
タイトル インド北東部の北シッキムにおける乳加工体系
言語 ja
タイトル
タイトル インドホクトウブノキタシッキムニオケルニュウカコウタイケイ
言語 ja-Kana
タイトル(その他の言語)
その他のタイトル Milk Processing System in North Sikkim, Northeast India
言語 en
言語
言語 jpn
作成者 平田, 昌弘

× 平田, 昌弘

WEKO 1948
CiNii ID DA17730154
e-Rad_Researcher 30396337
ORCID 0000-0002-2217-2247
VIAF 300194416

ja 平田, 昌弘
ISNI 帯広畜産大学 0000000106889267

ja-Kana ヒラタ, マサヒロ
ROR オビヒロチクサンダイガク 02t9fsj94

en HIRATA, Masahiro
kakenhi Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine 10105

Search repository
出版者
出版者 アジア・アフリカ言語文化研究所
言語 ja
出版者
出版者 アジア・アフリカゲンゴブンカケンキュウジョ
言語 ja-Kana
出版者
出版者 Research Institute for Languages and Cultures of Asia and Africa
言語 en
ID登録
ID登録 10.15026/0002000754
ID登録タイプ JaLC
収録物識別子
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 24369179
収録物識別子
収録物識別子タイプ EISSN
収録物識別子 27580326
書誌情報 ja : アジア・アフリカ言語文化研究 別冊
en : Journal of Asian and African Studies, Supplement

巻 5, p. 89-103, 発行日 2025-03-31
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
権利情報
言語 en
権利情報Resource https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.en
権利情報 Creative Commons Attribution 4.0 International
キーワード
主題 north Sikkim, milk culture, milk processing, cultural transmission and change, ethnic group
北シッキム, 乳文化, 乳加工技術, 文化伝播・変遷, 民族集団
内容記述
内容記述タイプ Abstract
内容記述 This study aimed to 1) understand the milk processing systems of Bhutia, Lepcha, and Sherpa in north Sikkim, 2) clarify the characteristics of milk culture in this area, and 3) clarify the transmission and change of milk culture to north Sikkim by comparing the milk processing systems with those of the surrounding areas. A field survey was conducted in September 2023 in North Sikkim District, Sikkim State, north India, among Sherpa pastoralists and Bhutia and Lepcha agro-pastoralists. The results of the field survey and the comparative analysis show that the milk culture in north Sikkim is characterized as such: 1) Sour milk is not processed and not used for food; 2) naturally fermented milk and/or whey are used as coagulants in north Sikkim, which is assumed to have spread from north Asia through the north-eastern Tibetan Plateau; 3) matured cheese is processed in north Sikkim, and this processing to matured cheese is characteristic of the central and eastern parts of the southern slopes of the Himalayas; and 4) matured cream, philu, is processed in Sikkim, and this processing is only conducted in the central part of the southern slopes of the Himalayas, from Sikkim to Bhutan. Furthermore, it was clarified as the recent change that 5) the Sherpas who migrated from Nepal to north Sikkim do not need to store milk fat for long periods due to the high consumption and sale of butter, resulting in the change to not adopting for processing butter oil; 6) since the Sherpa in Sikkim changed their milk processing without cream being separated first, their milk processing technique transformed from cream separation processes to fermentation processes. Future studies on milk cultural transmission and change should analyze milk processing techniques in relation to local food culture.
言語 en
助成情報
助成機関名 東京外国語大学アジア・アフリカ言語文化研究所
言語 ja
助成機関名 Research Institute for Languages and Cultures of Asia and Africa, Tokyo University of Foreign Studies
言語 en
研究課題番号URI http://www.aa.tufs.ac.jp/ja/projects/jrp/jrp258
研究課題番号 jrp000258
研究課題名 チベット・ヒマラヤ牧畜文化論の構築―民俗語彙の体系的比較にもとづいて―
言語 ja
研究課題名 Constructing a Theory of Tibetan and Himalayan Pastoral Culture—Based on systematic comparisons of folk vocabulary—
言語 en
助成情報
識別子タイプ e-Rad_funder
助成機関識別子 1025
助成機関名 日本学術振興会
言語 ja
助成機関名 Japan Society for the Promotion of Science
言語 en
研究課題番号URI https://kaken.nii.ac.jp/ja/grant/KAKENHI-PROJECT-23K20409/
研究課題番号 JP20H04480
研究課題番号タイプ JGN
研究課題名 フィールドデータと文献資料をつなぐ「チベット語民俗語彙=用例データベース」の構築
言語 ja
研究課題名 Constructing a Database of Tibetan Cultural Vocabulary and Examples by Linking Field Data and Literature Materials
言語 en
助成情報
識別子タイプ e-Rad_funder
助成機関識別子 1025
助成機関名 日本学術振興会
言語 ja
助成機関名 Japan Society for the Promotion of Science
言語 en
研究課題番号URI https://kaken.nii.ac.jp/ja/grant/KAKENHI-PROJECT-21H04375/
研究課題番号 JP21H04375
研究課題番号タイプ JGN
研究課題名 アジア発酵食文化圏の再構築を目指す学際的研究
言語 ja
研究課題名 An Interdisciplinary Study on the Reconstruction of the Asian Fermented Food Cultural Region
言語 en
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2024-11-28 08:16:15.703436
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3